Jenny Verweij

Haptotherapie

In het hart van Friesland, Groningen en Drenthe

Haptonomie

Contact en voelen

Haptonomie houdt zich bezig met lichamelijk contact en de ontwikkeling van het gevoelsleven van mensen. Volgens de Van Dale is haptonomie de leer van de tastzin en het gevoel. Mensen vertellen met hun houding, beweging en gebaren hoe het met ze is, hoe ze zich voelen. Het lichaam wordt gezien als de drager van die gevoelens. Vanuit deze visie op de mens gaat de haptotherapeut aan het werk. Daarom wordt er naast praten in de therapie vooral gecommuniceerd door middel van aanraking.

Wie zijn eigen lichaam voelt kan voor zichzelf zorgen. Je voelt dan wat je nodig hebt, wat bij je past, wat  je tempo is, wat je grenzen zijn en welke richting je op wilt. Wie in goede en veilige handen is opgegroeid weet vaak als vanzelf wat nodig is en goed. Dat bevestigt wie je bent.

Openstellen

Als mens ben je kwetsbaar. Het kan zijn dat door bepaalde ervaringen je vertrouwen is geschaad. Misschien heb je je teveel moeten aanpassen, ben je genegeerd, klein gehouden of overvraagd. Je behoeftes werden niet gezien. Je hebt je teruggetrokken en stelt je niet meer zo gemakkelijk open voor contact.

In de haptonomie zeggen we dat ervaringen in het lichaam liggen opgeslagen. Je kunt lichamelijke klachten krijgen die je zelf niet begrijpt. Dat maakt het lastig om je problemen met anderen te delen. Een haptotherapeut kan je begeleiden om je eigen lichaam te gaan (aan)voelen. Hierdoor kan het vertrouwen in jezelf herstellen. Het is een proces, waarbij de haptotherapeut je uitnodigt om te leren je open te stellen voor contact en met je kwetsbaarheid om te gaan.

Ervaringen van cliënten: Mijn ratio kwam vaak op de eerste plaats en daarna pas mijn gevoel. Bij Jenny leer ik bewuster om te gaan met wat mijn lichaam me vertelt.

Ervaringen van cliënten: Ik leer nu gevoelens herkennen, accepteren, me te uiten en het een plek te geven in mijn leven. De bewustwording van dit proces is het grootste leermoment.

Als deze melding verschijnt kunt u met de tabtoets navigeren in plaats van met de muis.

Voor deze pagina
moet u javascript
aan hebben staan!